🔴مرگ تلخ عاقبت هوسرانی کوروش
⤵️هرودوت میگوید که کوروش با حیله به یکی از اردوگاههای ماساگت حملهور شد و تمامی ساکنان آنجا را کشت. ولی پس از این جریان، قسمت اعظم نیروهای ماساگت تحت فرماندهی ملکه تومیریس، شکست سنگینی بر هخامنشیان وارد آوردند ،
✴️چهارمین زن که کورش خیال تصرف او را در سر داشت، «توموروس/تومیریس» ملکه و شاه ماساژتها بود که به کورش جواب رد داد و در نهایت کورش جان خود را بر سر این آخرین هوس خود نهاد. هوسی که پیش از آن شوهر و پسر توموروس را قربانی آن کرده بود و به اندرزهای خردمندانه آن زن که او را از زیادهخواهی و خشونت برحذر میداشت، بیتوجه بود.
⤵️کوروش ابتدا به ملکه ماساژت ها که بیوه پادشاه آنهاو بسیار زیبا بود به طوریکه شیفته و عاشق او شده بود، و فکر تصاحب او را در سر داشت ، پیشنهاد اتحاد داد و حتی از او خوستگاری کرد ، اما ملکه ماساژت ها از آن بیم داشت که کشورش در دست شاهی که تمام منطقه را تسخیر کرده بود ، گرفتار شود. در نتیجه پیشنهاد کوروش را رد کرد. اما کوروش با راهنمایی بزرگان و درباریان خود و با ترفندهای ویژه ای به کشور آنها حمله می کند و سربازان هخامنشی موفق می شوند پسر ملکه ماساژت هارا اسیر کنند. ملکه از ترفندهای کوروش بسیار ناراحت می شود و با باقی مانده سپاهیان خود به ایرانیان حمله می کند. در این نبرد کوروش پس از 28 سال پادشاهی کشته می شود و سپاه ایران شکست می خورد. این رویداد در سال 530 (پ. م ) واقع شد.
⤵️ملکه ماساژت ها ( تومیریس) ،
پیش از آغاز نبرد با کورش به او چنین پیام داد که :
" ای پادشاه ، به تو نصیحت میکنم که دست از این کار برداری ، زیرا معلوم نیست که به نتیجه مطلوب دست یابی . به فرمانروایی بر قوم خود خرسند باش و بگذار بر سرزمین خود سلطنت کنم . افسوس که به سخن ام گوش فرا نخواهی داد ، زیرا آنچه کمتر به ان می اندیشی صلح و صفا است ...
، برخود مبال ،
زیرا که این آیین مردان نیست و در میدان جنگ نبرد انجام نشده . با این همه من بد تو را نمیخواهم .
پندم را بپذیر و بی این که زیان ببینی از بوم و بر ما دور شو . اگر چنین نکنی به ایزد خورشید سوگند ، که هر اندازه تشنه ی خون باشی از خون سیرت خواهم کرد .
پس از این پیام جنگ در گرفت و کورش شکست خورد ...
آنگاه( تومیریس) سر کورش را برید و آن را در خمره ی پرخونی فرو برد و گفت :
" آن چه میخواهی بنوش تا سیر شوی.
🔴انتقال جسد کوروش، یکی از موارد غیر قابل باور ،در جنگ کوروش با ماساگتهاست؛ زیرا ملکه تومیریس، کوروش را کشته و سر او را بریده ، چگونه هخامنشیان توانستهاند با سپاهی شکستخورده جسد را از میان سپاه آنان پس بگیرند و آن را به درون قسمتهای داخلی ایران وارد کنند؟[
🌄تابلو ها نیز توسط دیگر نقاشان مطرح دنیا همچون الکساندر "زیک"، "ماتیا پیئر اتی"، "ویکتور وولفئوت"، "آندره دلکاستاگنو"، "پتروس پاولوس روبنز" و... کشیده شده اند
منابع:
↑ به روایت هرودوت
↑ به روایت کتزیاس، دینن و تروگ پومپهای
↑ بر اساس کتیبهٔ نبونید پادشاه بابل
↑ داندامایف، تاریخ سیاسی هخامنشیان، ۸۹.
↑ داندامایف، تاریخ سیاسی هخامنشیان، ۹۰.
↑ Dandamayev، CYRUS iii. Cyrus II The Great، ۵۱۶-۵۲۱.
پیرنیا، حسن. تاریخ ایران باستان. جلد اول، چاپ پنجم، تهران: دنیای کتاب، ۱۳۷۰
داندامایف، محمد ع. تاریخ سیاسی هخامنشیان. ترجمهٔ فرید جواهر کلام. تهران: نشر و پژوهش فرزان روز، ۱۳۸۹. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۲۱-۳۱۰-۷.
داندامایف، محمد. ایران در دوران نخستین پادشاهان هخامنشی. ترجمهٔ روحی ارباب. تهران: انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۸۶. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۴۴۵-۳۳۴-۲.
هینتس، والتر. داریوش و ایرانیان. ترجمهٔ پرویز رجبی. تهران: نشر ماهی، ۱۳۸۷. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۹۹۷۱-۲۰-۳.
Dandamayev, Muhammad A. “CYRUS iii. Cyrus II The Great”. In Encyclopædia Iranica. vol. 6. New York: Bibliotheca Persica Press, 1993a.
Frye, Richard N. “Cyrus II”. In Encyclopædia Britannica. 15 ed. 1995.